www. coopra.pl    |     tel: (32) 797 16 18,   608-004-114    |     sosnowiec @ coopra.pl

Pokaż / zwiń menu
Jesteś tutaj: Porady / Korek / Jak powstaje korek

Jak powstaje korek

Korek lekki i niepozorny z wyglądu przedmiot. Większość z nas  myśli o nim tylko wówczas,  kiedy wbija w niego korkociąg, ale to nie oznacza, że produkcja korka jest prosta. Zapraszamy do przeczytania opowieści o tym jak powstaje korek, którego zadaniem nie jest tylko nabijanie się w butelkę od wina czy też szampana.

Bardzo wiele zachodu wymaga stworzenie najbanalniejszej, wydawałoby się rzeczy, w jaką wyposażony jest produkt, który nazywamy winem czy też szampanem. Żeby się o tym przekonać, trzeba dotrzeć aż do Portugalii, która odpowiada za blisko połowę globalnej produkcji korka i szczyci się pozycją zdecydowanego lidera branży korkowej.

Powstanie zamknięcia, nad którym znęcamy się korkociągiem, albo strzelamy w sufit, podzielone jest na więcej etapów niż powstanie wina. Może produkcja korka nie jest tak fascynująca, jak produkcja wina, to jednak obydwa światy są ze sobą splecione, a jakość wina czy też szampana tak bardzo zależy od jakości korka, że warto się tym etapom przyjrzeć.

Lasy korkowe. Cały proces zaczyna się w lasach korkowych. Dąb korkowy (Quercus suber) to gatunek o bardzo ograniczonym występowaniu. Rośnie tylko w paru krajach na świecie, głównie na Półwyspie Iberyjskim i Afryce Północnej. O dziwo gro lasów korkowych występuje na południu Portugalii. Ten, któremu się przyjrzymy, znajduje się w pobliżu Coruche, oddalonego od Lizbony o około 80 km. Lasy korkowe stanowią naturalną przeszkodę dla suchych mas powietrza znad pustyni Sahara, które w przypadku braku tych drzew, prawdopodobnie zamieniłyby południe Portugalii w obszar półpustynny.

Korę z drzew zbiera się raz na 9 lat. Po zbiorach maluje się na pniu cyfrę, która oznacza rok ostatnich zbiorów. Wielkie koncerny produkujące korek rzadko są właścicielami lasów. Te należą do lokalnych, zakontraktowanych farmerów, którzy strzegą swojego dobytku jak oka w głowie.

Składowanie i suszenie. Po zbiorach kora zostaje przewieziona do fabryki, gdzie składuje się ją na paletach. Spędza tam parę miesięcy, w czasie których schnie.

Gotowanie. Kiedy nadchodzi czas, palety lądują w wielkich kadziach, gdzie są gotowane we wrzątku. Robi się to, aby zmiękczyć i oczyścić korę.

Cięcie korka. Gotowa do obróbki kora trafia pod noże pracowników, którzy sortują ją według jakości i odkrawają części nienadające się do produkcji korka naturalnego. Od ich oka i doświadczenia zależy bardzo dużo; muszą ocenić np., czy dana część drewna nie jest przypadkiem skażona TCA, czyli chorobą korkową. Zdrowe, ale nienadające się do produkcji naturalnego korka kawałki zostaną wykorzystane do produkcji korka technicznego, stworzonego z kruszywa korkowego. Po cięciu gotowe do obróbki kawałki kory trafiają ponownie na palety i wędrują do kolejnej hali, następnie przemierzają prawie całą Portugalię, do kolejnego przystanku w okolicach Porto.

Cięcie na mniejsze kawałki. Tam w ruch idzie piła, która tnie korę na jeszcze mniejsze, ok. 30-centymetrowe kawałki.

Wycinanie korka. Maszyna do wycinania korków przypomina wielki dziurkacz do papieru, który pracownicy obsługują rytmicznym ruchem. Korki wycinane są nie w poprzek, ale wzdłuż kory.

Resztki oczywiście nie pójdą na marne, tylko zostaną przerobione na kruszywo, a następnie – korek techniczny, z którego wyrabiane są np. panele korkowe.

Sortowanie. Korki są następnie sortowane przy pomocy zaawansowanych laserów, które potrafią wykryć najmniejsze nierówności.

Badanie. Największym zaskoczeniem  może być dla zwiedzających stopień zaawansowania badań gotowych korków. Okazuje się, że robi się naprawdę wiele, by TCA nie wydostał się poza mury fabryki. Próbki korka z danej partii lądują w laboratorium, gdzie zostają poddane analizie fizycznej i chemicznej. Ta druga polega na zanurzeniu próbki w spirytusie, który po 24 godzinach (tyle wystarczy, by TCA zainfekował alkohol) poddawany jest badaniu. Dzięki temu producent uzyskuje dane dotyczące partii lub lasów, które są bardziej podatne na chorobę. Bardziej nowoczesną i szybszą metodą badania korków jest potraktowanie ich arcydrogim chromatografem. Korki, które przeszły przez to badanie osiągają najwyższe ceny, a wkrótce Corticeria Amorim, największy producent korka.

Resztki. Jak się rzekło, w fabryce korka prawie nic się nie marnuje. Części, które nie nadały się do produkcji naturalnego korka, wędrują do zmielenia – tworzy się z nich korkowy granulat – lub robi się z nich dyski, które są np. używane do produkcji korków do win musujących.

Z tych właśnie resztek powstaje między innymi korkowa mozaika, która jest naturalnym materiałem do aranżacji wnętrz, wykonuje się ją z produktu ubocznego, powstającego przy produkcji np. korków do wina. Krążki wycina się ręcznie i układa w specjalne arkusze, które tworzą mozaikę korkową. Następnie można ją w prosty sposób umieścić na podłodze lub ścianie.

 

Jeśli poszukujcie Państwo paneli podłogowych ,podłóg drewnianych lub porady to serdecznie zapraszamy do skontaktowania się z naszą firmą. Wykwalifikowana kadra specjalistów firmy Coopra czeka na Państwa w salonach sprzedaży w Sosnowcu i Busko Zdroju:

Sosnowiec, ulica Chemiczna 12/19 tel. 32 7971618
kom. 608 004 114

Busko-Zdrój, ulica Bohaterów Warszawy 122 tel. 41 3781482

kom. 608 004 113

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował tego produktu.

Napisz komentarz

Login:

Email:

Wiadomość:

Zapraszamy do kontaktu z naszą hurtownią w Busku-Zdroju i Sosnowcu (łatwy dojazd z miasta: Dąbrowa Górnicza, Mysłowice, Będzin, Siemianowice, Czeladź czy Katowice).
Przewiń stronę do