>>> tel. 668 - 32 - 60 - 70 <<< | Salon Podłóg i Drzwi | >>> sklep@coopra.pl <<<
Rodzaje blatów kuchennych
Jak brzmi przysłowie „Kuchnia jest sercem domu”, aby więc te słowa w pełni odzwierciedlały sens stwierdzenia powinna być odpowiednio przygotowana do roli jaka powinna spełniać. Oprócz niezbędnych przedmiotów przydatnych każdej gospodyni powinien się w niej znaleźć odpowiednio dobrany blat.
W chwili obecnej wybór blatów jest ogromny i to ze względu na kolor jak i materiał z którego jest wykonany. Materiał, z którego jest wykonany wpływa na jego trwałość i cenę. Wybór blatu może też znacznie wpłynąć na estetykę kuchni, np. biała kuchnia wiele zyska, gdy ocieplimy ją drewnem. W ten sposób wnętrze nie będzie monotonne i stanie się bardziej przytulne. Zacznijmy zatem od blatów drewnianych.
Najbardziej wytrzymałe blaty do kuchni - blaty drewniane
Te najbardziej wytrzymałe blaty do kuchni robi się z twardych gatunków drzew liściastych: rodzimych dębu i buku oraz egzotycznych: teku, iroko, orzecha amerykańskiego, merbau, palisandru, bambusa. Mają one małą tzw. skurczliwość, czyli że prawie nie reagują na wilgoć i zmiany temperatury. Klejenie drewna dodatkowo blat stabilizuje. Blat drewniany impregnuje się olejem (przyciemnia on drewno), można także użyć lakieru, ale - z powodu kontaktu z żywnością - jedynie akrylowego. Blaty drewniane posiadają zarówno wady jak i zalety. Zaletami niewątpliwie są: łatwość ich przycinania, można je wielokrotnie odnawiać i świetnie wpływają na ocieplenie wizerunku kuchni. Są jednak wady: gorące garnki mogą zostawić na nich ślady, wymagają impregnacji olejem lub lakierowania, żeby nie chłonęły wilgoci i trwale się nie plamiły, łatwo je zarysować. Ze względu na dużą ilość kolorów dopasujemy je łatwo do koloru podłogi lub drzwi w kuchni.
Kilka informacji o blatach laminowanych
Bardzo popularne są blaty laminowane. Doskonale imitują tworzywa naturalne: kamienie, lawę, drewno. Mają też wzory jak tapety albo motywy z fotografii, ale są i gładkie w różnych kolorach. Bardzo twarde, szczególnie te z laminatem HPL (o zwiększonej wytrzymałości). Blaty laminowane łatwo się tnie, także samodzielnie. Ich zaletą jest to, że są odporne na chemikalia i zaplamienia, łatwe do czyszczenia i nie blakną pod wpływem promieni słonecznych. Produkuje się blaty laminowane matowe, półmatowe i z połyskiem.
Takim samym powodzeniem co blaty laminowane cieszą się blaty wykonane z konglomeratu. Produkuje się je z naturalnego kruszywa kamiennego zespolonego syntetycznymi żywicami. Mają strukturę drobno-, średnio- lub gruboziarnistą. Blaty kuchenne z kompozytów od konglomeratowych różnią się tym, że kruszywo zastępuje mączka kamienna. Podobnie jak laminowane czy drewniane blaty z konglomeratu także posiadają wady i zalety.
Zalety blatów kuchennych:
- duża wytrzymałość na ścieranie,
- mała nasiąkliwość,
- blaty kuchenne z konglomeratów są odporne na działanie kwasów, octu, płynów barwiących (np. herbaty, wina),
- łatwe do czyszczenia - większość zabrudzeń zmyjesz wilgotną gąbką z detergentem.
Wady blatów kuchennych:
- pozostawione na długo kwasy, sok lub kawa mogą wniknąć w strukturę blatu,
- są nieodporne na działanie wysokich temperatur, zwłaszcza blaty kuchenne z konglomeratu kwarcytowego (wytrzymują od -5 do +160˚ C). Nie można stawiać na nich garnków prosto z pieca.
- wysoka cena, porównywalna do cen blatów kamiennych.
Kuchenne blaty szklane - dowiedz się więcej
W naszej kuchni możemy zastosować także blaty szklane. Są one drogie, na indywidualne zamówienia, ale coraz chętniej kupowane. Na blaty kuchenne stosuje się szkło laminowane i hartowane. Oba rodzaje nie powodują skaleczeń po ewentualnym stłuczeniu. Blaty szklane do kuchni mogą mieć różne grubości, łączenia nie są widoczne, wycina się w nich otwory na zlew, baterię. Do wyboru mamy m.in. szkło przezroczyste, piaskowane, tłuczone (lodowe), kolorowe, z wzorami trawionymi lub nadrukowanymi.
Widzimy zatem, że wybór jest duży. Z jakiego materiału będą wykonane blaty w naszej kuchni zależy od nas samych i od zasobności naszego portfela.
Komentarze
Nikt jeszcze nie skomentował tego produktu.