www. coopra.pl    |     tel: (32) 797 16 18,   608-004-114    |     sosnowiec @ coopra.pl

Pokaż / zwiń menu

Łączymy w sobie dwie ważne cechy: doświadczenie i pasję 

 

Jesteś tutaj: Porady / Inspiracje / Jak samemu wybudować grill

Jak samemu wybudować grill

             Kiedy przygotujemy już w pełni nasz ogród do sezonu letniego, skosimy trawę, posadzimy kwiaty na rabatach pora pomyśleć o sprawieniu sobie jeszcze jednej przyjemności, jaką niewątpliwie jest grill.

Jak go zbudować przedstawimy w tym artykule.

Budowa grilla nie jest tak skomplikowana jak mogłoby się wydawać. Najważniejszy element to odpowiedni dobór miejsca. Stacjonarny grill powinien zostać usytuowany w ogrodzie w taki sposób, aby móc go wygodnie obsługiwać w przyszłości i, aby dym, który będzie się z niego unosił – nie wchodził do wnętrza naszego domu jak i domów sąsiadów. Grill powinny otaczać krzewy, gdyż łatwiej będzie można go rozpalić. Podłoże pod murowany grill powinno zostać utwardzone. W tym celu zdejmuje się warstwę urodzajnej gleby, tj. około 20 cm i następnie postępuje w zależności od rodzaju gruntu. Jeżeli grunt jest piaszczysty – wystarczy jego wyrównanie podsypką na grubość około 15 cm i wykonanie betonowej warstwy. Wylewka powinna mieć grubość przynajmniej 10 cm. Następnym etapem jest podjęcie decyzji jaki grill chcemy mieć. Do wyboru mamy: grill otwarty, który jest znacznie łatwiejszy do wykonania. Wystarczy otoczyć palenisko z trzech stron ściankami i grill jest gotowy. Inny rodzaj to grill z okapem, który posiada komin przez który wydobywa się dym. Grill z okapem zwykle bywa okazalszy, od grilla otwartego. Dobrze zbudowany – będzie służył do przyrządzania potraw, ale również stanie się znaczącym elementem architektury naszego ogrodu. Dlatego też należy dodrze przemyśleć jego ostateczny kształt oraz odpowiednio dopasować materiał, z którego zostanie wykonany. Ważne jest także odpowiednie dobranie materiału budowlanego, z którego powstanie nasz grill. Powinien on odpowiednio wkomponować się w cały wystrój ogrodu. Doskonale sprawdzają się cioski lub łupki granitu, sjenitu i innych twardych skał. Czasami używa się również piaskowce. Jednak należy je uprzednio zaimpregnować stosownym preparatem, ponieważ łatwiej się brudzą, wchłaniają wodę i w efekcie – szybko niszczeją. Mogą to być również bloczki betonowe lub cegły silikatowe. Popularny jest także klinkier. Jako spoiny używa się zaprawy cementowo – wapiennej.

Pozostaje więc jeszcze najważniejsza sprawa czyli ruszt. Mogą one być ze stali kwasoodpornej lub kutej. Wówczas elementy te można zamówić na wymiar w zakładzie ślusarskim lub kupić gotowe w markecie budowlanym. Szuflady palenisk i ruszty występują aktualnie w różnych rozmiarach, ale zakupu warto dokonać przed wymurowaniem ścianek. Warto też zwrócić uwagę na fakt, aby ruszt można było wyjmować i umieszczać w różnych odległościach od ognia. Natomiast płyta paleniska powinna posiadać kilka otworów, które poprawią ciąg powietrza.

Cała reszta to wola fantazji i upodobań użytkowników. Dobrze jest jednak wyposażyć grill w blat roboczy. Większość czynności związanych z przyrządzaniem potraw wykonuje się wprawdzie w domu, ale są i takie, które trzeba pozostawić na sam koniec. Blat może być skomponowany z tych samych materiałów, co cały grill lub może zostać stworzony na zasadzie kontrastu. Warto jednak, aby był łatwy do utrzymania w czystości.

 

Jeśli poszukujcie Państwo paneli podłogowych, lub porady to serdecznie zapraszamy do skontaktowania się z naszą firmą. Wykwalifikowana kadra specjalistów firmy Coopra czeka na Państwa w salonach sprzedaży w Sosnowcu i Busko Zdroju:


Sosnowiec, ulica Chemiczna 12/19 tel. 32 7971618
kom. 608 004 114

Busko-Zdrój, ulica Bohaterów Warszawy 122 tel. 41 3781482

kom. 608 004 113

 

 

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował tego produktu.

Napisz komentarz

Login:

Email:

Wiadomość:

                 

Zapraszamy do kontaktu z naszą hurtownią w Busku-Zdroju i Sosnowcu (łatwy dojazd z miasta: Dąbrowa Górnicza, Mysłowice, Będzin, Siemianowice, Czeladź czy Katowice).
Przewiń stronę do